Välkommen till Uppsala Missionskyrka

Kampanil höst

Församlingen

Nyfiken på…

Nyfiken på …  är rubriken för öppna kvällar om kristen tro;   nu närmast den 25 oktober – om församlingen och den 1 november – om att vara med i en samtalsgrupp om vardagens andlighet och att be tillsam­mans. Om församlingen – Vi samtalar om tro, dop, nattvard och medlemskap Om att vara med i en samtalsgrupp –  Om

läs mer.

Barn & Ungdom

Välkommen att sjunga i våra körer!

M.o.D. välkomnar nya sångare! Den sceniska kören (17 – 26 år) övar torsdagar 19.00 – 21.00.   Barn och drama (6 – 9 år) Vill du sjunga i vår kör? Välkommen på onsdagar 17.30 – 18.30! Gunnar Axelson Fisk leder.

Kultur

Tibetansk exil och längtan hem

Torsdag 20 oktober 19.00 Mänskligt att döma har tibetaner i exil inte särskilt goda utsikter att få återvända till ett Tibet i fred och frihet. Hur lever hoppet vidare? Vad gör exilen med dem som drabbat? Bjuder buddhismen på ett hopp trots allt? Migmar Dolma, studentaktivist i Schweiz, kämpar för ett oberoende Tibet. Det tredje

läs mer.

Musik

Från mörker till ljus – Requiem av John Rutter

Lördagen den 5 november kl 18.00 framförs John Rutters Requiem av Missionskyrkokören, Uppsala,  och Vox Immanuel, Stockholm, med solister, musiker, dansare och textläsare. Dirigent är Kristina Åkesson. Inträde: 100 kronor. Biljetter kan köpas i Missionskyrkan och vid dörrarna. Arrangörer Uppsala Missionskyrka Bilda   Om John Rutters Requiem John Rutter, f 1945, är en engelsk kompositör och

läs mer.

Veckans bibelmeditation

Vecka 42, 2016

Relief…av sig själv bär jorden gröda, först strå, så ax, så moget vete i axet…
Mark 4: 26-29

Flyttfågelsträcken gör plötsligt den gråmulna himlen full av liv. Hur vet de vägen till sitt mål och hur vet de att samarbeta mot detta mål? Vad är det som driver ut flyttfåglarna på sin långa resa och vad är det som driver oss i våra liv? Hur vet flyttfågelsträcken resans mål? Att stanna upp ett ögonblick och vända blicken inåt är inte tappad tid. Jag kommer att tänka på några diktrader ur Lennart Sjögrens  samling ”En annan värld”:

 

Inte tror jag

Att några fåglar sjunger idag för en bättre värld.

Men vore mitt öra

djupare ställt

trodde jag kanske ändå

att fåglarna sjunger idag för en bättre värld.

 

Och inte tror jag

Att de som låter sig

dö idag

dör för en bättre värld.

Men vore mitt öga

djupare ställt

trodde jag kanske ändå

att de som låter sig dö idag dör för en bättre värld.

 

Vore mitt öga djupare ställt kunde jag kanske förstå att jorden själv bär sin gröda och att flyttfågelsträcket finner sitt mål och trodde jag kanske ändå att fåglarna sjunger i dag för en bättre värld. 

Kanske vi behöver en form av mänsklig erfarenhet som inte är underkastad moderniteten och varusamhället. Kanske verkligheten är mer komplex än den storindustriella epoken i mänskligt liv kan förmedla med sin ogästvänliga och bländande okänslighet. Receptiviteten måste stängas av för att nerverna inte skall brista.

Är det denna utarmning av det mänskliga livet som skapar förutsättningarna för religionens återkomst? Är det den som är grogrunden för den allt starkare nomadiserande ton om flykt till något större och djupare än det som moderniteten tillhandahåller? Drömmen om ett öga som är djupare ställt? Är det vår tids kairos, det rätta ögonblicket, att släppa bindningen till det jag tror mig veta och beroendet av min egen ansträngning? Att lyssna till Zenmästarens instruktion till bågskytten: ”…Vad som står i vägen för er är att ni har en för villig vilja. Vad ni inte själv gör, det tror ni inte sker.” Ju mer envetet bågskytten  klamrar sig fast vid att lära sig skjuta pilen desto mindre kommer det att lyckas.

Jesus undervisar om att vi ska låta tilliten till en djupare  verklighet ersätta det egna fastklamrandet vid vår prestation. Detta är livskonst: att låta livet vara det befjädrade pilskott vars upphovsman inte är bågskytten själv.

BÖN: Gud fyll oss med din kärlek och led oss in i ett liv fyllt av tillit inför din närvaro. Amen

För Veckans bibelmeditation svarar Uppsala missionsförsamling genom pastor Arne Carlsson. Vinjetten är ett utsnitt ur Olof Hellströms fondrelief Att födas på nytt i Uppsala missionskyrka. Veckans bibelmeditation arkiveras regelbundet och finns att läsa HÄR.