Kalender

Okt
22
mån
Skönlitteratur & Livsfrågor: Lincoln i bardo
Okt 22 kl. 19:00 – 21:00

George Saunders  beskriver bardo – ett buddistiskt begrepp för ett mellantillstånd – övergången mellan liv och död. Washington D.C. 1862. Medan det amerikanska inbördeskriget härjar i landet ligger Abraham Lincolns 11-årige son svårt sjuk i sin säng i Vita Huset. Han dör men tar inte detta fullt ut. En omtumlande, nyskapande bok om Lincoln, berättad i dialogform. Saunders tilldelades Bookerpriset för boken 1917.

Inledare: Ola Larsmo

Okt
25
tor
Litterärt till lunch: Therese Ädling, novell
Okt 25 kl. 12:00
Nov
1
tor
Litterärt till lunch: Eva Molné, poesi
Nov 1 kl. 12:00
Nov
5
mån
Skönlitteratur & Livsfrågor: Förlåten
Nov 5 kl. 19:00 – 21:00

Agnes Lidbecks roman handlar om syskonrelationer. I arbetet med att reda ut dödsboet efter sin far tvingas två systrar, Ellen och Maria, för första gången på många år tillbringa en sommar tillsammans och måste därför konfrontera sina likheter och olikheter, sin svartsjuka och sin längtan. Kan det förflutna hålla systrarna samman? Eller är avunden och vanmakten det enda de har gemensamt? På barndomens skärgårdsö ställs allt på sin spets.

Inledare: Agneta Kristenson, Anna-Karin Widman

Nov
15
tor
Litterärt till lunch: Anna Franklin, poesi
Nov 15 kl. 12:00
Nov
19
mån
Skönlitteratur & Livsfrågor: Swing Time
Nov 19 kl. 19:00 – 21:00

Zadie Smith skriver om identitet och rötter. Att leva jetsetliv men ändå vara slav. Två flickor med karibiskt ursprung växer upp tillsammans i norra London på 1980- och 90-talet. De älskar dans. Den ena har talang, den andra har idéer, drömmen om framgång lever för dem båda. Boken är som ett stort fyrverkeri med grundläggande existentiella frågor: Vad gör du med ditt liv? Vad är ett lyckligt liv? Frågor om ras och kön och många fler…

Inledare: Agneta Ekström, Ingrid Kallin

Nov
22
tor
Litterärt till lunch: Marianne Sandels, poesi
Nov 22 kl. 12:00
Dec
3
mån
Skönlitteratur & Livsfrågor: Simson
Dec 3 kl. 19:00 – 21:00

Lina Sjöberg hittar i sin senaste roman nya perspektiv på Domarbokens berättelse om den omåttligt starke mannen, som inte kan tygla sitt raseri men som till slut kuvas av den sköna Delila. Simson får sin historia återläst och omtolkad . Författaren skildrar Simson som en människa med autistiska drag med en neuropsykiatrisk störning.

Inledare: Lina Sjöberg presenterar själv sin bok

Dec
6
tor
Litterärt till lunch: Eva Högberg, poesi
Dec 6 kl. 12:00