Kultursommar 2017: Natur och kultur i skön blandning!

Natur och kultur i skön blandning! Oftast i Missionskyrkan!

Nu är Kultursommaren i Missionskyrkan klar att presentera — för vilken gång i ordningen är oklart. Vad som dock inte är oklart är att programmet också i sommar håller högsta klass vad gäller både innehåll och variation i utbudet. Oavsett vilka preferenser vi har bör alla kunna finna något som passar.

Välkomna till Kultursommar i Missionskyrkan — om inte där så anges annan plats i programtablån.

Fågelkonsert i skymningen – kvällsvandring i Årike Fyris

Guide: Fågelkännaren Tryggve Persson

Samlingsplats: Ultuna. Parkeringen nedom den branta backen i Ultunaallén
Bra utrustning: Kikare, fågelbok, varm dryck, varma kläder

Onsdag 7 juni 21.00 – 23.30

Magiskt så det förslår

Mentalisten och förtrollaren Per Johan Råsmark förvandlar illusioner till verklighet.

Onsdag 14 juni 19.00

I Olof Hellströms spår – och några andra på vägen

”Stadens konstnär” Olof Hellström gick bort för några månader sen, men hans konst finns kvar. Se delar av den med Anna Ehn, intendent för offentlig konst, som guide.

Samling vid skulpturen Befrielsen på Martin Luther Kings plan

Onsdag 21 juni 19.00

Varför heter gatorna som de heter?

Vilka impulser, överväganden och principer vägleder namngivningsnämnden, när de bestämmer vad gator, torg och parker ska heta? Och vad kan ledamöterna bli oeniga om? Inger Nilsson, ledamot i denna nämnd, berättar.

Onsdag 28 juni 19.00

Det visste du inte, eller hur?

Guide: Biologen Mattias Iwarsson

Kunskapsparken SLU-Ultuna är en källa till växtidéer

Samling vid Campus Ultuna

Onsdag 5 juli 19.00

Konst som befriar

När språket inte räcker till, kan andra sätt att kommunicera skapa bryggor till               ömsesidig förståelse.   Läkaren Amal Al Ghaser och konstnären Firas Ahmad berättar om ett stort kulturprojekt de drev i Turkiet för att sammanföra syriska och turkiska barn.

Onsdag 12 juli 19.00

Besök på Tunabergskolonin

En grönskande oas – ett resultat av lika delar odlarmöda och kärlek till naturen. Kristina Stenson, lycklig kolonist sen många år, visar och berättar om kolonilivet i teori och praktik.

Samling vid södra grinden.

Onsdag 19 juli 19.00

Svenskarnas USA?

Det finns många bilder av de svenska utvandrarna till USA, t ex Vilhelm Mobergs och Ola Larsmos. Det finns fler – mer nutida. Här är en. Stig Sälgeback ger glimtar och delar erfarenheter från sina år som storlogekulturledare för Sverige i organisationen Sverige-Amerika.

Onsdag 26 juli 19.00

Prästos kapell

Anna Marklund & Co på folkmusikalisk stråt i sommarkvällen

Onsdag 2 augusti 19.00

Han talade ett enkelt språk

Gunborg och Sven-Olof Andersson presenterar musikprofessorn och pingstvännen Göte Strandsjö och hans musikaliska värld.

Onsdag 9 augusti 19.00

Uppsala, min älskade vän

Bilder, sång och musik med anknytning till en stad som det är svårt att inte älska.

Fotograf: Ernst Nilsson – Sångare/låtskrivare: Pelle Lundblad

Onsdag 16 augusti 19.00

Varför bråkar de så mycket?

Bernt Jonsson resonerar om etnicitet, religiositet och konflikt och söker förklaringar till varför det uppstår så hårda spänningar.

Onsdag 23 augusti 19.00