Kyrka för Fairtrade

fairtrade 300Uppsala Missionsförsamling är diplomerad som Kyrka för Fairtrade. Det innebär att vi inåt inom församlingen arbetar med och informerar om frågor kring rättvis handel och att vi i så stor utsträckning som möjligt använder produkter certifierade av Fairtrade i vår verksamhet. Vi deltar i utåtriktade kampanjer kring detta.

Vi har en lång tradition av att jobba med rättvis handel i Uppsala Missionskyrka. Sedan några år ligger dock den direkta regelbundna försäljningsverksamheten nere. När det gäller den breda typen av rättvis handel, hänvisar vi till Världsbutiken Globalen på Svartbäcksgatan 2. Märkning med Fairtrade/Rättvisemärkt finns på en del av dessa produkter för att de också ska kunna säljas i vanliga butiker.

Det vi erbjuder är så långt möjligt certifierat av Fairtrade.

Kyrka för Fairtrade är ett projekt inom Sveriges Kristna Råd som du når HÄR.

Vad är Fairtrade?

• Odlare och anställda får förbättrade ekonomiska villkor
  • Barnarbete och diskriminering motverkas
  • Demokratin och organisationsrätten främjas
  • Lokalsamhållet utvecklas socialt och ekonomiskt
  • Miljöhänsyn och ekologisk produktion främjas

Idag finns det ett brett utbud av Fairtrade att välja ur, t ex kaffe, te, kakao, drickchoklad, chokladkakor, bananer och annan färskt frukt, juice/läsk, ris, quinoa, glass, socker, kryddor, nötter, snacks/godis och honung. Dessutom går det att köpa Fairtrade vin, blommor, sportbollar, och produkter som innehåller Fairtrade bomull.

Fairtrade är en oberoende produktmärkning och din garanti för att en produkt uppfyller internationella Fairtrade-kriterier. Fairtrade är den svenska representanten i Fairtrade Labelling Organizations International, FLO.