RPG i Missionskyrkan: Pensionärsgemenskap på dagtid vt 2018

Mitt på da’n – Pensionärsgemenskap på dagtid
vt 2018

Fredagar 14.00. Program med servering.

Arr: Missionskyrkans och Valsätrakyrkans pensionärsgemenskap (medlem av RPG, Riksförbundet Pensionärsgemenskap).

Missionskyrkans och Valsätrakyrkans Pensionärsgemenskap i Uppsala är en politiskt obunden ideell förening, vars syfte är att erbjuda pensionärer gemenskap och verksamhet utifrån kristna

värderingar och att på olika sätt tillvarata pensionärers intressen. Verksamheten är öppen för alla oberoende av religiös uppfattning.

Som medlemmar välkomnas både pensionärer och icke-pensionärer. Det finns möjlighet att teckna försäkringar på förmånliga villkor.

Årsavgiften (150:-) betalas på plusgiro 49 97 30 – 0

Kassör Gerhard Egerhag, 018-30 17 84

Januari

19  Magiskt så det förslår. Vinterfest med gröt, smörgås och kaffe samt Per Johan Råsmark, mentalist. 50 kr.

26   Årsmöte.

Februari

2   Fängelser bortom och inom oss. I sånger och tal delar Anders Caringer sina erfarenheter och upplevelser som fängelsepastor.

9  Vart är svenskan på väg? Trender och tendenser i dagens språkanvändning.
Siv Strömquist, docent i nordiska språk vid Uppsala universitet.

16  Han talade ett enkelt språk. Gunborg och Sven-Olof               Andersson presenterar musikprofessorn och pingstvännen Göte Strandsjöoch ochhansmusikaliskavärld.

23   Sömn – ett onödigt ont? Alla sömntutor kan sluta skämmas. Vi vet väldigt lite om sömn men sömnbehovet tycks var genetiskt             programmerat!

Professor Eva Lindberg vid Akademiska Sjukhuset berättar om nya rön inom sömnforskningen.
                                                                                                                Mars
2  Om väder och klimat.
Helen Tronstad, nyligen pensionerad meteorolog från TV.

9    Mina åskväder – en litterär rapsodi.
Professor emeritus Eva-Britta Ståhl berättar om fascinationen inför detta himlafenomen med utgångspunkt i texter från skilda tider.

16  Donald Trump och konspirationsteoriernas återkomst           Konspirationsteorier har länge haft stor utbredning i USA. Donald Trump inledde sin politiska karriär med att ansluta sig till en sådan teori, den om att president Obama inte är någon ”riktig” amerikan.

Efter presidentvalet 2016 har Trump fortsatt att propagera för olika teorier, som professor Erik Åsard berättar om i denna föreläsning.

23  Islam – Kristendom Jan Henningssons yrkesliv innehåller titlar som forskare, missionär, diplomat, tolk, religionsvetare och islamexpert, han har skrivit böcker och översatt poesi. Tidigare var han chef för svenska institutet i Alexandria i Egypten, jobbar nu som islamexpert på UD.

April

6    Så minns jag Martin Luther King. Nästan på dagen 50 år efter mordet på Martin Luther King berättar Ragni Lantz om sina möten med honom och hustrun Coretta som levde till 2006.

13    Psykologiska faktorer bakom religiositet. I det sekulariserade Sverige blir existentiella frågor för många viktiga och kanske religionen en tillflykt. Men hur spelar psykologiska faktorer in i sådana sammanhang? Maria Liljas, docent i religionspsykologi, diskuterar hur sådana faktorer kommer till uttryck.

20  Public service roll i medialandskapet. Public service roll i medialandskapet.
Andreas Miller, chef för Sveriges Radio Stockholm.

27   Bland lejon och afarer. En bildresa genom Tanzania och Etiopien med fotograf Jonas Nimmersjö

Maj

4   Harry Martinsson och Aniara. Professorn i teoretisk fysik Ulf Danielsson har många strängar på sin lyra. Här belyser han universums gåta med utgångspunkt från rymdeposet Aniara som drygt 60 år efter sin tillkomst har ett högaktuellt budskap

18  Vårfest med kaffe och tårta och vårlätt program. 50 kr   .

Om möjligt ska vi få till ett musikprogram.