Rum för tro och tvivel hösten 2018

Åtta onsdagar

12 september – 31 oktober
13.30 – 15.00 i Missionskyrkan

I Apostlagärningarnas sista kapitel berättas hur Paulus äntligen anländer till Rom. Redan flera mil söder om världsmetropolen kommer representanter för den kristna församlingen i Rom honom till mötes. Fastän han aldrig varit där förut, är Paulus välkänd i staden. Han har nämligen flera år tidigare skrivit till församlingen för att förbereda sin ankomst. Det har han gjort genom att i Romarbrevet presentera hela sin teologi. Brevet har därmed blivit en teologisk tungviktare, vars betydelse knappast kan överskattas. Enligt Martin Luther innehåller den allt en människa behöver av andlig farkost. Där möter vi centrala begrepp som synd, nåd, rättfärdiggörelse, tro – ”stororden” eller ”störstorden” som Torgny Lindgren kallat dem. Paulus själv skulle kansek ha sagt, att han bjuder sina läsare på fast föda, snarare än ”mjölkmat”, som han säger i ett annat av sina brev (1 Kor 3:2).

Vågar du sätta tänderna i denna magnifika teologiska traktat? I så fall går du med i den öppna bitelläsningsgruppen, som i höst satsar just på Romarbrevet. Vi läser ett par kapitel åt gången och reflekterar över det lästa. Hur ska vi förhålla oss till hans upplägg nu tvåtusen år senare. ”Förhållandena är ju så annorlunda nu för tiden”, säger vi kanske. Ja, är de verkligen det? Här handlar det nämligen om de yttersta villkoren för vår mänskliga existens – personligt och globalt. ”Vi vet att hela skapelsen ännu ropar som i födslovåndor”. (Rom8:22)

Var och en är välkommen; gammal och van, ung och nyfiken – spelar ingen roll. Tanken är fri och ordet fritt.

Ledare: Anders Gustafsson

1. Nåd och frid från Gud, vår Fader, och Herren Jesus Kristus (Rom 1:7)
Ons 12 september
Kap 1