Skönlitteratur & Livsfrågor hösten 2018

Litterära samtal om livet och döden
Varannan måndag  19.00 – 21.00

Studium och samtal om modern och klassisk skönlitteratur. Ingen föranmälan. Välkommen att deltaga även enstaka gånger. Aktuella boktitlar finns ibland i pocketutgåva.

Ansvariga:  Kerstin Cullhed,  Agneta Ekström, Anita Jonsson, Ingrid Kallin, Agneta Kristenson, Ola Larsmo, Anna-Karin Widman

Terminsavgift: 150:-, enstaka samling: 40:-

1. Mödrarnas  söndag

Må 10 sept

Graham Swifts roman utspelar sig under en enda eftermiddag men rymmer berättelsen om ett helt liv. Den specifika dagen som upptar hela romanen är den 30 maj 1924, mödrarnas söndag, då tjänstefolket är lediga  för att kunna resa hem till sina familjer. Alla åker iväg utom den föräldralösa husjungfrun Jane, som tillbringar dagen tillsammans med Paul på  granngodset. I korta glimtar får vi reda på hur hon med tiden blir en framgångsrik författare,, vars klassresa från livet som husjungfru föddes under denna märkliga dag.
Inledare: Agneta Kristenson, Anna-Karin Widman

2. Fäder och söner

Må 24 sept 19.00 i Missionskyrkan

Ivan Turgenjevsklassiker om den eviga konflikten mellan generationer. När sonen kommer hem med sin akademiska examen, har han med sig en vän, som gör familjen mycket illa till mods. Vännen tycks inte respektera några auktoriteter eller principer. Om ett samhälle i social och kulturell omvälvning. Boken chockerade den ryska offentligheten när den publicerades.
Inledare: Agneta Ekström, Ingrid Kallin

3. Alla floder flyter mot havet

Må 8 okt 19.00 i Missionskyrkan

Dorit Rabinyans bok är en berättelse om kärlek, som inte kan överleva på grund av en tragisk kontext av två folk, Israel och Palestina, som inte förmår respektera varandra trots så mycket gemensamt. Scenen växlar mellan New York, Tel Aviv och Ramallah. Skuggan av 11 september vilar tung över romanen, som av Israels utbildningsministerium stämplades som olämplig läsning i landets gymnasieskolor.
Inledare: Anita Jonsson, Kerstin Lönnå

4. Lincoln i bardo

Må 22 okt 19.00 i Missionskyrkan

George Saunders  beskriver bardo – ett buddistiskt begrepp för ett mellantillstånd – övergången mellan liv och död. Washington D.C. 1862. Medan det amerikanska inbördeskriget härjar i landet ligger Abraham Lincolns 11-årige son svårt sjuk i sin säng i Vita Huset. Han dör men tar inte detta fullt ut. En omtumlande, nyskapande bok om Lincoln, berättad i dialogform. Saunders tilldelades Bookerpriset för boken 1917.
Inledare: Ola Larsmo

5. Förlåten

Må 5 nov 19.00 i Missionskyrkan

Agnes Lidbecks roman handlar om syskonrelationer. I arbetet med att reda ut dödsboet efter sin far tvingas två systrar, Ellen och Maria, för första gången på många år tillbringa en sommar tillsammans och måste därför konfrontera sina likheter och olikheter, sin svartsjuka och sin längtan. Kan det förflutna hålla systrarna samman? Eller är avunden och vanmakten det enda de har gemensamt? På barndomens skärgårdsö ställs allt på sin spets.
Inledare: Agneta Kristenson, Anna-Karin Widman

6. Swing Time

Må 19 nov 19.00 i Missionskyrkan

Zadie Smith skriver om identitet och rötter. Att leva jetsetliv men ändå vara slav. Två flickor med karibiskt ursprung växer upp tillsammans i norra London på 1980- och 90-talet. De älskar dans. Den ena har talang, den andra har idéer, drömmen om framgång lever för dem båda. Boken är som ett stort fyrverkeri med grundläggande existentiella frågor: Vad gör du med ditt liv? Vad är ett lyckligt liv? Frågor om ras och kön och många fler…
Inledare: Agneta Ekström, Ingrid Kallin

7. Simson

Må 3dec 19.00 i Missionskyrkan

Lina Sjöberg hittar i sin senaste roman nya perspektiv på Domarbokens berättelse om den omåttligt starke mannen, som inte kan tygla sitt raseri men som till slut kuvas av den sköna Delila. Simson får sin historia återläst och omtolkad . Författaren skildrar Simson som en människa med autistiska drag med en neuropsykiatrisk störning.
Inledare: Lina Sjöberg presenterar själv sin bok