Skönlitteratur & Livsfrågor

Litterära samtal om livet och döden  Varannan måndag 19.00 – 21.00

Studium och samtal om modern och klassisk skönlitteratur. Ingen föranmälan. Välkommen att deltaga även enstaka gånger. Aktuella boktitlar finns ofta i pocketutgåva.

Ansvariga: Inger Axelson, Kerstin Cullhed, Agneta Ekström, Anita Jonsson, Ingrid Kallin, Agneta Kristenson, Ola Larsmo, Eva-Britta Ståhl, Anna-Karin Widman.

Terminsavgift: 140:-, enstaka samling: 30:-

Våren 2017

1. Bob Dylan

Må 16 jan 19.00 i Missionskyrkan

2016 år nobelpristagare i litteratur presenteras i ord och toner av trubaduren Thomas Cervin, som översatt flera av Bob Dylans sånger och dikter.

2. Om icke vetekornet

Må 30 jan 19.00 i Missionskyrkan

Ngugi wa Thiongos  roman är en vemodig och stark berättelse om motståndskamp och nederlag, kärlek och  sorg. Den skildrar Mau Mau-rörelsen, det väpnade motståndet, som på 1950-talet växte fram  i Kenya mot engelsmännens rasistiska styre.

Inledare:  Inger Axelson, Agneta Ekström

3. Mrs Dalloway

Må 13 febr 19.00 i Missionskyrkan

Virginia Woolfs  roman utkom 1925 och beskriver en kvinnas upplevelser under  en enda dag. Efterkrigstid. Boken har inte många yttre intriger utan handlar om människors inre känslor och tankar, om
hur människors öden påverkar varandra.

Inledare:  Agneta Ekström, Eva- Britta Ståhl

4. Den gröna vägen

Må 27 feb 19.00 i Missionskyrkan

Anne Enrights bok skildrar grupptryck och maktmekanismer  – ett familjedrama i en liten stad  vid den irländska atlantkusten. Uppskakande och underhållande.

Inledare:  Agneta Kristenson, Anna-Karin Widman

5. Den skeva platsen

Må 13 mars 19.00 i Missionskyrkan

Caterina Pascual Söderbaums roman  beskriver en familj under flera generationer  med  förgreningar i 1900talets mörka historia, från andra världskrigets tyska eutanasiprogram till en ung kvinnas uppväxt i Franco-tidens Katalonien.

Inledare: Inger Axelson, Eva-Britta Ståhl

6. Gilead

Må 27 mars i Missionskyrkan

Marilynne Robinsons bok är ett långt brev från en åldrande präst till den sjuårige sonen. Väl medveten om att han snart ska dö skriver han en lågmäld betraktelse över vad det innebär att vara människa. En bok att samtala med, sjunka ner i, brottas med.

Inledare: Anita Jonsson, Ingrid Kallin

7. Exil

Må 10 april i Missionskyrkan

Den tysk-svenske författaren, regissören och dramatikern Peter Weiss föddes för 100 år sedan. Detta uppmärksammas genom en nyutgåva av hans två självbiografiska romaner Diagnos och Brännpunkt i den samlande volymen  Exil.

Inledare: Ola Larsmo

8. Kristin Lavransdotter:  del 1, Brudkronan

Må 24 april i Missionskyrkan

Sigrid Undsets roman är en av världslitteraturens främsta  kvinnoskildringar, nu i nyöversättning av Gun-Britt Sundström. Undsets stora historiska romantrilogi utspelas i Gudbrandsdalen på 1300-talet. Om bondelivet, höga ätter, stora själar, Norges natur – och om en medeltidskvinna, som väljer den passionerade kärleken framför ett tryggt och ordnat liv.

Inledare:  Agneta Kristenson, Anna-Karin Widman