Skönlitteratur & Livsfrågor hösten 2017

Skönlitteratur & Livsfrågor

Litterära samtal om livet och döden

Varannan måndag

Studium och samtal om modern och klassisk skönlitteratur. Ingen föranmälan.

Välkommen att deltaga även enstaka gånger. Aktuella boktitlar finns ibland i pocketutgåva.

Ansvariga: Inger Axelson, Kerstin Cullhed, Agneta Ekström, Anita Jonsson,

Ingrid Kallin, Agneta Kristenson, Ola Larsmo, Eva-Britta Ståhl, Anna-Karin Widman.

Terminsavgift: 140:-, enstaka samling: 40:-

1. Njals saga

Må 18 sept. 19.00 i Missionskyrkan

Den mest kända av de gamla isländska sagorna. En berättelse om människor där avståndet i tid inte märks, fylld av spännande historier, minnesvärda personer och porträtt. En svensk författare har skrivit: En av de stora befrielserna med denna bok är avsaknaden av omskrivningar, direktheten över scenerna. Här finns inga onödiga detaljer, inget ornamenterande.

Njals saga skrevs mot slutet av 1200-talet och hör till de främsta prosa-verken i europeisk medeltidslitteratur.

Inledare: Inger Axelson, Agneta Ekström

2. Den motvillige resenären

Må 2 okt. 19.00 i Missionskyrkan

Jenny Diskis roman är en synnerligen ovanlig reseskildring. Läsaren kastas mellan evighetslånga maoriska hälsningsceremonier på Nya Zeeland och nära-döden-upplevelser i en svinkall kåta i ett midvintermörkt Lappland.

Ibland drar hon sig undan till ensamheten på den engelska landsbygden för att göra ingenting. Hon söker sig till att göra ingenting. Hon söker sig till sådant som de flesta har svårt att stå ut med i längden. En roman med allmän-mänskliga insikter och betraktelser.

Inledare: Agneta Kristenson, Anna- Karin Widman

3. Judas

Må 16 okt. 19.00 i Missionskyrkan

I Amos Oz senaste bok står förräderi, historiska såväl som nutida, i centrum. Staten Israel skildras i skenet av Judas Iskariots förräderi. Romanen utspelar sig

tolv år efter Israels tillkomst 1948 och sju år före sexdagarskriget och ockupationen 1967, men själva grundfrågan är tidlöst aktuell: Ska Israel förstås som ett land som alla andra eller som en stat med ett särskilt uppdrag?

Inledare: Anita Jonsson, Eva-Britta Ståhl

4. Vitt hav

Må 30 okt. 19.00 i Missionskyrkan

Roy Jacobsens roman är en fristående fortsättning på De osynliga. Året är 1944. Kriget går mot sitt slut. Barn och vuxna kämpar för sin överlevnad på en vindblåst ö utanför den norska kusten. Inne på det norska fastlandet styr tyskarna. Kriget är frågornas tid. Är du vän eller fiende? Ska jag rädda detta liv? En bok om en stark kvinns, seglivad uthållighet och kärlek mot alla odds.

Inledare: Inger Axelson, Ingrid Kallin

5. Gruppen

Må 13 nov. 19.00 i Missionskyrkan

Mary Mc Carthys bok är en kollektivroman om åtta nyutexaminerade studie-kamrater, som möter ett hårt liv i 1930-talets New York. En roman om unga, urbana kvinnor och deras frustrerande möten med män, arbetsliv och ekonomiska och politiska realiteter.

Inledare: Agneta Ekström, Eva-Britta Ståhl

6. Charlotte Löwensköld

Må 27 nov. 19.00 i Missionskyrkan

Selma Lagerlöf avslutade sitt författarskap med romantrilogin Löwensköldska ringen, Charlotte Löwensköld och Anna Svärd, nu aktuell på Uppsala Stadsteater.

I den första boken sås fröet till den förbannelse som vilar över huvud-personen i kvällens bok, Charlotte Löwensköld. Ett starkt och oförglömligt porträtt av en ung kvinna, glad, stolt och vital.

En humoristisk och ömsint berättelse om hennes båda omaka friare. En bok om rika och fattiga, om äktenskapssyn, kärlek och sorg och om medmänsklighet.

Inledare: Agneta Kristenson, Anna-Karin Widman

7. Tornet och fåglarna

Må 11 dec. 19.00 i Missionskyrkan

Ellen Mattssons roman – just utkommen – är en berättelse om en av den svenska historiens gåtor. Marstrand 1719. Varför kapitulerar kommendant Danckwardt så snart? Författaren går innanför skinnet på en av vår historias förlorare. Samtiden dömde honom hårt, men i romanen får han liv och blir en motsägelsefull, kännande och ansvarstagande människa. Hur är det att vara den som måste fatta alla svåra beslut?

Inledare: Ola Larsmo