Agenda 2030 och Internationellt

Internationellt

1 Kongo efter Kabila

To 16 sept 19.00 i Missionskyrkan
Lugnt i Kinshasa efter 18 års (o)lagliga (van)styre – mediernas bild. Men landets enorma naturresurs är ett orosmoment. Professor Maria Eriksson Baaz om utsikterna för en fredlig utveckling. Patrick Konde

2 Belarus längtar efter frihet

To 30 sept 19.00
Efter fjolårets bestämde diktatorn Lukasjenko att han vunnit. Inte första gången men nu hade folket fått nog, och stora protester och demonstrationer utbröt, som dock brutalt slogs ner. Om kyrkornas och civilsamhällets roll kan pastor Rune Andreasson berätta.

3 Myanmar och militären

To 14 okt 19.00
Många har blivit besvikna på att fredspristagaren Aung San Suu Kyi inte stod upp för rohingyernas sida mot militären. Trots hennes låga profil genomförde militären en statskupp och tog den totala makten. Fredsforskaren Kjell-Åke Nordqvist analyserar det politiska läget och diskuterar förutsättningarna för en fredlig utveckling.

4 Israelisk apartheid?

To 28 okt 19.00
Det senaste året har flera människorättsorganisationer – såväl internationella som israeliska – hävdat att Israel ägnar sig åt apartheidpolitik. Inte bara i ockuperade och annekterade områden utan även i Israel. En del påstår t o m att den är värre än den i Sydafrika. Har de rätt? Jan Guillou m fl

5 Religionsfrihet och mission. SMR-folk

To 11 nov kl 19.00
Civilsamhället sitter trångt. Det drabbar främst minoriteter – både sekulära och religiösa. Samt dem som kämpar för deras rättigheter. Därför talas det inte minst i biståndskretsar om ”krympande utrymme”. Särskilt negativ effekt för det för kvinnor. Svenska Missionsrådet har gjort en utredning om konsekvenserna för trosbe´aserade organisationers verksamhet. Anna-Carin Stenbeck, Equmeniakyrkan och Cecilie Larsen & Kristina Patring, Svenska Missionsrådet.

6 Eritrea – diktatur utan slut?

To 2 dec kl 19.00
1991 frigjorde sig Eritrea från Etiopien, Sen dess styr Isaias Afewerki och besitter alla ledande poster: stats- regeringschef och talman i ”parlamentet”, vars enda tillåtna parti är hans eget; Folkets front för rättvisa och demokrati. Eritrea ligger i botten av nästan alla internationella rankningar i fråga om frihet (press, välfärd, ekonomi, rättsväsendet korruption). Författaren Christina Björk vet mer om denna klassiska afrikanska diktatur.

Samhällsdebatt

1. 23.9 Missnöjda – med goda skäl. Lisa Pelling, utredningschef, Arenagruppen
  2. 7.10 Klass eller kass? Socialt arv eller eget fel? Johan Rudström + Daniel Suhonen
  3. 21.10 Skolan – Från jämlikhet till valfrihet? Ulrik Wärnsberg (s) + Jonas Segersam (kd)
  4. 18.11 Sverige under andra världskriget

I början av WWII var det faktiskt möjligt att i en riksdagsdebatt stolt förklara sig  vara antisemit. Attityden märktes också i samhället, inte minst i den avoga behandlingen av judiska flyktingar – fram till 1942, då det blev fritt fram för judiska flyktingar från Norge. Sen räddades många även från Danmark. Författaren Ola Larsmo har i flera böcker – även i romaner – uppmärksammat de olika inställningarna..

1. 25.11 Konsten att ge konsten dess rätta plats
    Linda Eskilsson, kulturnämndens ordförande
    Sten Åke Bylund, ordförande, Vårda Uppsala

Bibelsamtal  Anders Gustavsson 15.9, 22.9, 29.9 osv kl 13.30

20.9               Jakob Wirén: Att ge rum för den andre

Studiecirkel i religionsteologi 4.10, 18.10, osv
Ledare: Arne Carlsson

Skönlitteratur & Livsfrågor

27.9 Toni Morrison: Älskade

Afroamerikansk historia. En stark, smärtsam, krass skildring av slaveriet.

Inledare: Negar Heidari, Eva-Britta Ståhl

11.10 Heather Morris: Tatueraren i Auschwitz

Den slovakiske juden Lale beordras att tatuera medfångarna i Auschwitz. En makalös sann berättelse om kärlek och överlevnad – mot alla odds.

Inledare: Anita Jonsson, Ingrid Kallin

25.10 Marjaneh Bakhtiari: Godnattsagor för barn som dricker

En lysande roman om människor som genomlevt Irans dramatiska nutidshistoria. En generationsroman från Teheran 2012.

Inledare: Agneta Ekström, Negar Heidari

8.11 Carola Hansson: Minnestrådar

60 judiska ungdomar anländer 1939 från Tyskland till Falun för att lära sig jordbruk med sikte på att bilda en kibbutz i det blivande Israel. Men de blir kvar p g a kriget. Om exilens utsatthet.

Inledare: Agneta Kristenson, Anna-Karin Widman

22.11 A.A. Milne: Nalle Puh

Första boken om Nalle Puh kom 1926, har sålts i över 20 miljoner ex och skildrar den livrädda Nasse, den ständigt dystra åsnan Ior samt det sympatiska, lite trögtänkta matvraket Nalle Puh. Total idyll.

Inledare: Agneta Ekström, Eva-Britta Ståhl

6.12 Sebastian Barry: Tusen månar

Dagar utan slut tilldrar sig under indiankrigen och uppföljaren Tusen månar är en makalös, förtrollande stark skildring av en ung flicka, Lakotaindian, som adopteras av två f.d. armésoldater.

Inledare: Ola Larsmo