Fredagar 14.00. Program med servering. Entré: 40 kr.
Fredagar kl 14.00 – 15.30
SEPTEMBER
8 BAKOM HETA HJÄRTAT MITT – SÖKAREN DAN ANDERSSON
Dan Anderssons korta liv präglades av ett rastlöst sökande men också en glupande livsaptit. Kluven mellan finnmarken och det moderna konstnärslivet i Stockholm kände han sig aldrig riktigt hemma någonstans, ständigt i rörelse, längtande bort – och hem. Men hans rotlöshet bidrog till en stark medkänsla för andra i utanförskap och gav hans poesi en märklig inre glöd som aldrig slocknat. Johanna Broman Åkesson, fil dr, berättar och gestaltar i ord, ton och bild.
15 NATURDAGBOK
Håkan Qvarnström är landskapsarkitekt och har varit anställd i Uppsala kommun. Han är fågelkännare, naturfilmare och har haft återkommande filmer SVT, s.k. NATURDAGBOK. Han kan också visa en film om uttern.
22 ”EFTERGIFTER”
Prof. emeritus i organisk kemi Olle Matsson hade nyligen ett uppskattat program om dödliga gifter och deras roll i historien, men tiden räckte inte till för detta ämne, så han återkommer med ytterligare gifter och historia.
29 ANDLIG ADEL
Gunnar Kärrbom, prost i Västerås, håller föredrag utifrån sin bok ”Andlig Adel” om omyndiga kvinnor, religionsfrihet och folkväckelsen som var frågor som engagerade en grupp människor i det övre samhällsskiktet på 1800-talet.
OKTOBER
6 ETT LIV I KONSTEN
Tomas Järliden, museichef i Bror Hjorths Hus, berättar om Bror Hjorths liv och konst, från födseln 1894 i Uppländska Marma vid Dalälven, via Dalboda, Uppsala, Paris och Stockholm, åter till Uppsala. Med sitt robusta formspråk och sina starka färger förmedlar Bror Hjorths konst livsglädje. Kärleksmotiv, folktrons näck och huldra och spelmansmotiv är vanliga i hans konst. Han utförde också många verk med religiösa motiv, bl. a. den stora Laestadiustriptyken för Jukkasjärvi kyrka och altarmålningen i Salabackekyrkan här i Uppsala.
13 BERGSLAGSGLIMTAR OCH SKÄRGÅRDSDRÖMMAR
Bertil Olsson, med många studieår i Uppsala, har sedan 1972 varit verksam i Skinnskatteberg i Västmanland som folkhögskollärare och vissångare. Han är uppväxt på Ornö vid Södertörns kust. Kom och lyssna! Kom och sjung!
20 NÄR ALLT STÅR PÅ SPEL– DIKTER OM LIV OCH DÖD
Gunnar Birgegård läser ur sin diktsamling dikter om svåra situationer vid livshotande sjukdom, interfolierat med musik av accordeonisten Matti Andersson, som själv är cancerpatient. Gunnar berättar också om det känsliga samspelet med svårt sjuka patienter.
27 TRON, SMÖRET OCH KÄRLEKEN
Gunnar Sundström talar om sin bok som handlar om hans far och mor som flyttade från mörkaste Småland upp till Malå i Västerbottens inland för att starta ett mejeri. Han berättar om varför boken kom till, vad den handlar om och om skrivprocessen. Han framför också några läsarsånger till dragspel.
NOVEMBER
10 FILM OM FRIKYRKANS HISTORIA
Frikyrkan har spelat en viktig roll för formandet av det svenska samhället. Hon införde den demokratiska formen i Sverige, lade en grund för kvinnans lika värde, utförde ett omfattande socialt arbete, kämpade för religionsfrihet och står för kulturell bildning. I filmen ”Frikyrkans historia” får du möta en berättelse som också kantats av utmaningar, svårigheter och skandaler.
17 VAD HÄNDER NÄR VI ÅLDRAS?
Vad händer i hjärnan och kroppen i övrigt när vi åldras? Var står forskningen kring Alzheimers? Lena Kilander, professor i geriatrik vid Akademiska sjukhuset Uppsala berättar.
24 EN SISTA HÄLSNING
En dag kommer det oundvikligs, den sista dagen. Då behöver vi som lever stöd för att ordna ett värdigt avsked. Kyrkan har lång erfarenhet och begravningsbyråer är viktiga aktörer. Pastor Torbjörn Bådagård i Missionskyrkan och Malin Serenander från Uppsala begravningsbyrå Levin & Serenander samtalar och berättar om hur de arbetar.
DECEMBER
1 INTE BARA TOMTAR!
Karin Olofsdotter, pastor, berättar om och visar kristna motiv i brukstextil och julkort. Adventskaffe.
8 EN PILGRIMS TANKAR OM UPPSALA
Kenneth Holmstedt har vandrat pilgrimsleden till Santiago de Compostela i Spanien. Hans bok om detta har titeln Min Camino – en pilgrims tankar om livet, ledarskap och lite hockey. Med avstamp i en tidig karriär som ishockeymålvakt på elitnivå och med över fyrtio års erfarenhet som chef inom det kommunala lyfter han blicken och funderar. Han är väl bekant med Uppsala från sin tid som stadsdirektör i Uppsala 2000 – 2013.
– – – – – – – – – – –
Kontaktpersoner:
Program: Torbjörn Bådagård, torbjorn.badagard@uppsalamissionskyrka.se
Historisk överblick på fredagarnas program sedan 2005 – Klicka här