Fredagsträffen – Pensionärsgemenskap på dagtid

Fredagar 14.00. Program med serveringEntré: 40 kr.

Fredagar kl 14.00 – 15.30

Pga pandemin ställdes de första samlingen för terminen in.

JANUARI

21 INSTÄLLT: Vinterfest med säckpipa.
Julgröt, smörgås, kaffe och säckpipa, som hanteras av Ragnar Götestam.

28 INSTÄLLT: Årsmöte, därefter Söndagsskolan 170 år.
Gunnar Fridborg berättar med bilder om den svenska söndagsskolan som startade julafton 1851.

FEBRUARI

4 Stolpraderna
Arkeolog Jonas Wikberg berättar om utgrävningarna i Gamla Uppsala.

11 Underbart lugn, tristess och nya digitala vanor.
En berättelse om coronapandemin i Uppsala län. Cecilia Bygdell på Upplandsmuseet har från vanliga människors dagböcker och intervjuer samlat upplevelser och tankar under pandemin.

18 Visor och sånt. Fyra vänner och en gitarr.
Kerstin och Kees Geurtsen, samt Solveig och Bertil Teodorsson sjunger visor av och berättar om några av våra mest kända och älskade svenska visdiktare.

25 Himlajord och änglamark – Höga kusten i mitt hjärta
Med bilder och berättelser från Ångermanland ger Per Wärmegård intryck av det han upplever som Sveriges vackraste trakt.

MARS

4 ”Jag vet vilka avsikter jag har med er”
Temat för Världsböndagen ”Jag vet vilka avsikter jag har med er” kommer från England, Wales och NordIrland. Britta Hermansson, pastor i Equmeniakyrkan som driver den populära samtalspodkasten ”Brittas vardagsrum” kommer att medverka.

11 Vart är Putin på väg och vem har slagit följe med honom.
Ulla Birgegård, professor em. i ryska berättar om utvecklingen i Ryssland och om Putins närmaste medarbetare.

18 Chefredaktören blev bondmora och återvände till kyrkan.
Christina Jutterström lever åter i barndomsstaden Uppsala efter sina 40 år i mediebranchen.

25 Ortnamn i Uppland
Mats Wahlberg, forskare em. vid Institutionen för språk och fornminnen Uppsala, berättar

APRIL

“En döddansares visor – särlingen och folkskalden Nils Ferlin
Nils Ferlin sällar sig till litteraturhistoriens långa rad av självförbrännande poeters. Men ingen har som han fångat livets stora frågor så kongenialt enkelt och ömsint sorglustigt. Just därför blev han också en av Sveriges mest älskade och citerade poeter någonsin. Fil dr Johanna Broman Åkesson berättar i ord, ton och bild.

Nytt ljus på Ingmar Bergman.
Jan Winter berättar om sin far, Dieter, som var flyktingbarn hos familjen Bergman under kriget.

22 Bibliska tanter
Monologer med Karin Olofsdotter

29 Orgelmusik Nu grönska det – ett musikaliskt porträtt av våren
Markus Jonsson spelar på Missionskyrkans orgel.

MAJ

6 Det växande Uppsala
Kl 9 – 12 En busstur i Uppsalas nya bostadsområden med guide från kommunen. Kafferast i Valsätrakyrkan. Fullbokat. Avgift 100 kr.

13 Vårfest med tårta och trivsel
Ragnar Götestam spelar säckpipa och berättar om instrumentet.

Kontaktpersoner:
Li Albinsson 072-324 98 45

Programansvarig: Gunnar Fridborg, 073-041 74 78

Höstprogrammet 2022 börjar fredag 9 september kl 14.00:
BIRGER SJÖBERGS LIV OCH DIKT –  FRÅN FRIDAS VISOR TILL KRISER OCH KRANSAR
Birger Sjöberg är en av de största och mest särpräglade inom svensk litteratur och viskonst. På ett till synes oförklarligt sätt gick han från Fridavisornas underfundiga småstadsidyll till det omstörtande sönderbrutna språket i Kriser och kransar. Men egentligen präglas hela Sjöbergs författarskap av dramatik – under ytan och mellan raderna. Johanna Broman Åkesson, fil. dr i musikvetenskap, berättar och illustrerar med musik.