Kalender

sep
30
tor
Belarus längtar efter frihet
sep 30 kl. 19:00

Belarus längtar efter frihet

Efter fjolårets val bestämde diktatorn Lukasjenko att han vunnit. Inte första gången men nu hade folket fått nog, och stora protester och demonstrationer utbröt, som dock brutalt slogs ner. Om kyrkornas och civilsamhällets roll kan pastor Rune Andreasson berätta.

okt
14
tor
Myanmar och militären
okt 14 kl. 19:00

Myanmar och militären

Många har blivit besvikna på att fredspristagaren Aung San Suu Kyi inte stod upp för rohingyernas sida mot militären. Trots hennes låga profil genomförde militären en statskupp och tog den totala makten. Fredsforskaren Kjell-Åke Nordqvist analyserar det politiska läget och diskuterar förutsättningarna för en fredlig utveckling.

okt
28
tor
Israelisk apartheid? 
okt 28 kl. 19:00

Israelisk apartheid? 

Det senaste året har flera människorättsorganisationer – såväl internationella som israeliska – hävdat att Israel ägnar sig åt apartheidpolitik. Inte bara i ockuperade och annekterade områden utan även i Israel. En del påstår t o m att den är värre än den i Sydafrika. Har de rätt? Jan Guillou m fl

 

nov
4
tor
Kongo efter Kabila
nov 4 kl. 19:00

Kongo efter Kabila

Lugnt i Kinshasa efter 18 års (o)lagliga (van)styre – mediernas bild. Men landets enorma naturresurs är ett orosmoment. Professor Maria Eriksson Baaz om utsikterna för en fredlig utveckling. Patrick Konde

nov
11
tor
Religionsfrihet och mission. SMR-folk
nov 11 kl. 19:00

Religionsfrihet och mission. SMR-folk

Civilsamhället sitter trångt. Det drabbar främst minoriteter – både sekulära och religiösa. Samt dem som kämpar för deras rättigheter. Därför talas det inte minst i biståndskretsar om “krympande utrymme”. Särskilt negativ effekt för det för kvinnor. Svenska Missionsrådet har gjort en utredning om konsekvenserna för trosbe´aserade organisationers verksamhet. Anna-Carin Stenbeck, Equmeniakyrkan och Cecilie Larsen & Kristina Patring, Svenska Missionsrådet.

dec
2
tor
Eritrea – diktatur utan slut?
dec 2 kl. 19:00

Eritrea – diktatur utan slut?

1991 frigjorde sig Eritrea från Etiopien, Sen dess styr Isaias Afewerki och besitter alla ledande poster: stats- regeringschef och talman i “parlamentet”, vars enda tillåtna parti är hans eget; Folkets front för rättvisa och demokrati. Eritrea ligger i botten av nästan alla internationella rankningar i fråga om frihet (press, välfärd, ekonomi, rättsväsendet korruption). Författaren Christina Björk vet mer om denna klassiska afrikanska diktatur.

 

dec
26
sön
Gudstjänst på Annandag jul @ Österledskyrkan
dec 26 kl. 11:00

Gudstjänst på Annandag jul i Gamla Uppsala

Insamling till Equmeniakyrkans internationella mission