Kalender

jan
20
mån
Skönlitteratur & Livsfrågor: Binas historia av Maja Lunde
jan 20 kl. 19:00 – 21:00

Romanen presenterar tre berättelser ur olika tidsåldrar, som vävs ihop till samma slutsats: utan bin är mänskligheten förlorad. I framtiden beger vi oss till Kina. Året är 2087. Alla bin är försvunna. I stället gör människorna det arbete som bina skulle ha gjort. Människorna svälter och befolkningen i Europa och USA finns knappt kvar.

Inledare: Anita Jonsson, Kerstin Lönnå

jan
23
tor
Litterärt till lunch: Jan-Olof Paulsson, poesi
jan 23 kl. 12:00
Filippinerna – en demokratisk katastrof
jan 23 kl. 19:00

Rodrigo Duterte valdes 2016 till Filippinernas president. Hans uppmaning till polisen och andra att döda kriminella och drogmissbrukare har lett till ett laglöst samhälle, där tusentals människor har mördats. June Ver Mangao, filippinsk teologistudent i Stockholm och Anna Skagersten, som under många år arbetat i landet, berättar om ett samhälle, där mänskliga rättigheter av myndigheter ses som en lyx, som man kan vara utan. (Delvis på engelska)

jan
29
ons
Stickkafé
jan 29 kl. 17:30

För dig som gillar att handarbeta finns det möjlighet att komma till kyrkan för att sy och sticka, ta en fika, samtala och träffa nya människor.

Servering.

Öppet för alla – unga och äldre, kvinnor och män!

Stickkafé i Missionskyrkan

jan
30
tor
Litterärt till lunch: Lena Köster, novell
jan 30 kl. 12:00
Agenda 2030: Ingen fattigdom – bara en dröm?
jan 30 kl. 19:00

Mellan 2000 och 2015 lyckades länderna faktiskt halvera fattigdomen räknat på antalet extremt fattiga. Den andra hälften är svårare, men kanske inte omöjlig, om bara den politiska viljan finns. Dessutom behövs det effektiva metoder. Gunnel Axelsson Nycander, ACT Svenska kyrkan, redovisar vilka metoder som nu används för fattigdomsbekämpning. (Mål 1)

feb
3
mån
Skönlitteratur & Livsfrågor: Allt jag fått lära mig av Tara Westover
feb 3 kl. 19:00 – 21:00

En självbiografisk, stark uppväxtskildring om livet i en fattig mormonfamilj. På tomten har fadern  grävt ner en tank med 4000 liter bensin inför världens undergång. De sex barnen får inte gå i skolan. De är mormoner, men berättelsen är inte en historia om religion. Något annat står på spel i familjens självvalda exil. Självvald av föräldrarna. Inte av deras yngsta dotter. En otrolig läsning om Taras kamp för kunskap och en plats i världen.

Inledare: Agneta Ekström, Ingrid Kallin

feb
6
tor
Agenda 2030: Fattiga flickor & kvinnor
feb 6 kl. 19:00

När familjer är fattiga, drabbar det ofta de kvinnliga familjemedlemmarna hårdast. Därför talas det ibland om den feminiserade fattigdomen. Medan flickorna förväntas hjälpa till hemma, t ex sköta småsyskon, får pojkarna gå i skolan och så småningom i bästa fall bli familjeförsörjare. Är maten knapp, prioriteras männen. Om kampen mot detta mönster berättar Ann-Sofi Lasell, biståndsorganisationen Diakonia. (Mål 1)

feb
13
tor
Agenda 2030: Kris i befolkningsfrågan?
feb 13 kl. 19:00

På 30-talet vållade makarna Myrdal stort rabalder genom att ge ut en bok med föredragets titel. Nu är vi där igen. Det föds för få barn, särskilt i Sydeuropa men även i Sverige. Varje kvinna hos oss föder i snitt 1,75 barn; i Uppsala bara drygt 1,5. För att ha en stabil befolkning borde snittet vara 2,1. Invandringen är vår räddning. Om detta och mycket mer talar Margareta Larsson, docent i vårdvetenskap. (Mål 3)

feb
17
mån
Skönlitteratur & Livsfrågor: Styr din plog över de dödas ben av Olga Tokarczuk
feb 17 kl. 19:00 – 21:00

2018 års nobelpristagare i litteratur har valt att lägga upp romanen som en deckare. Den  utspelar sig i ett gudsförgätet hörn av Centraleuropa, polsk landsbygd. F.d. broingenjören Janina följer händelserna i byn med hjälp av horoskop och iakttagelser av de vilda djurens rörelser. Däremellan umgås hon med en ung man som översätter Blake. Hon gör sina egna analyser av de brutala dödsfall som inträffar men hon avvisas av byns polis. Om gömda konflikter och dubbelmoral.

Inledare: Agneta Kristenson, Anna-Karin Widman