Kalender

jan
20
mån
Skönlitteratur & Livsfrågor: Binas historia av Maja Lunde
jan 20 kl. 19:00 – 21:00

Romanen presenterar tre berättelser ur olika tidsåldrar, som vävs ihop till samma slutsats: utan bin är mänskligheten förlorad. I framtiden beger vi oss till Kina. Året är 2087. Alla bin är försvunna. I stället gör människorna det arbete som bina skulle ha gjort. Människorna svälter och befolkningen i Europa och USA finns knappt kvar.

Inledare: Anita Jonsson, Kerstin Lönnå

feb
3
mån
Skönlitteratur & Livsfrågor: Allt jag fått lära mig av Tara Westover
feb 3 kl. 19:00 – 21:00

En självbiografisk, stark uppväxtskildring om livet i en fattig mormonfamilj. På tomten har fadern  grävt ner en tank med 4000 liter bensin inför världens undergång. De sex barnen får inte gå i skolan. De är mormoner, men berättelsen är inte en historia om religion. Något annat står på spel i familjens självvalda exil. Självvald av föräldrarna. Inte av deras yngsta dotter. En otrolig läsning om Taras kamp för kunskap och en plats i världen.

Inledare: Agneta Ekström, Ingrid Kallin

feb
6
tor
Litterärt till lunch: Azril Bacal, poesi
feb 6 kl. 12:00
feb
13
tor
Litterärt till Lunch: Annika Bäckström, poesi
feb 13 kl. 12:00
feb
17
mån
Skönlitteratur & Livsfrågor: Styr din plog över de dödas ben av Olga Tokarczuk
feb 17 kl. 19:00 – 21:00

2018 års nobelpristagare i litteratur har valt att lägga upp romanen som en deckare. Den  utspelar sig i ett gudsförgätet hörn av Centraleuropa, polsk landsbygd. F.d. broingenjören Janina följer händelserna i byn med hjälp av horoskop och iakttagelser av de vilda djurens rörelser. Däremellan umgås hon med en ung man som översätter Blake. Hon gör sina egna analyser av de brutala dödsfall som inträffar men hon avvisas av byns polis. Om gömda konflikter och dubbelmoral.

Inledare: Agneta Kristenson, Anna-Karin Widman

feb
20
tor
Litterärt till lunch: Anna Franklin, poesi
feb 20 kl. 12:00
feb
27
tor
Litterärt till lunch. Krister Gustavsson, novell
feb 27 kl. 12:00
mar
2
mån
Skönlitteratur & Livsfrågor: Nickelpojkarna
mar 2 kl. 19:00 – 21:00

Romanen kretsar kring Nickelakademin, en s.k. reformskola för minderåriga förbrytare. De intagna pojkarna  vanvårdades, undernärdes, slogs blodiga och våldtogs av personalen. Vid utgrävningar visade sig marken runt skolan var full av benknotor från f.d. elever. Vi  följer huvudpersonen Elwood från barndomen och hur han pressas av alla under olika tider i sitt liv. Om våldet mot afroamerikanska ungdomar i lagens namn. Författaren lutar sig mot Martin Luther King och James Baldwin.

Inledare: Ola Larsmo

mar
5
tor
Lunchpoesi: Gunnel Fagius
mar 5 kl. 12:00
mar
16
mån
Skönlitteratur & Livsfrågor: Agnes Grey av Anne Brontë
mar 16 kl. 19:00 – 21:00

En klassisk roman från 1847 om prästdottern, som p g a familjens dåliga ekonomi måste försörja sig själv som guvernant, ett av de få yrken som en respektabel kvinna från medelklassen kunde ägna sig åt. Romanen bygger på författarens egna erfarenheter. Inledare: Agneta Ekström, Eva-Britta Ståhl