RPG i Missionskyrkan: Pensionärsgemenskap på dagtid

Mitt på da’n – Pensionärsgemenskap på dagtid

Fredagar 14.00. Program med servering. Entré: 40 kr.

Det blir samling i Missionskyrkan med corona-avstånd fredagar kl 14.00.

SEPTEMBER

10 BELLMANS BLIXTRANDE ÖGA
Carl Michael Bellman fångade 1700-talets tidsanda på ett unikt sätt. I hans visor förenas det himmelska och jordiska, det burleska och sublima till sinnliga, levande tablåer. Hur gjorde han och varifrån fick han sin inspiration? Johanna Broman Åkesson, fil. dr i musikvetenskap, berättar och illustrerar med musik.

17 GUSTAF FRÖDING – ETT VISPROGRAM I ORD OCH TONER
Följ med på en resa i Gustaf Frödings spår, från barndomens Värmland via Uppsala till hans död i Stockholm. En resa kantad av sång och musik, humor och allvar. Gunnar Axelson Fisk berättar och sjunger.

24 WALDENSTRÖMSKA STUDENTHEMMET 100 ÅR
Gunnar Fridborg ger i bilder glimtar ur WS ́ historia, från studentlivet där under mitten av seklet och utvecklingen därefter.

OKTOBER

1 LIVET PÅ UPPLANDSSLÄTTEN I FORNA TIDER
Arkeolog Jonas Wikberg berättar om fynd vid utgrävningarna vid bygget av nya E 4 åren 2002–03.

8 MIN MAMMA VAR SPION UNDER ANDRA VÄRLDSKRIGET
Jan Bergman, författare och känd för sina djupa kunskaper om Stockholm, berättar inträngande i sin bok ”Sekreterareklubben” om hur ett antal kvinnor blev spioner, bland dem hans egen mamma liksom Astrid Lindgren.

15 GLAUKOM, GRÅ STARR OCH ANDRA ÖGONSJUKDOMAR
Simon Shamoun, ögonläkare på Akademiska Sjukhuset, talar om ögonproblem som kan drabba särskilt äldre.

22 MÄNNISKOR JAG MÖTT
Rättviksprästen Anders Åkerlund berättar om intressanta möten i sitt innehållsrika liv.

29 VATTEN-, ÅNG- OCH VINDDRIVNA SÅGAR – VIKTIGA STEG MOT SVERIGES INDUSTRIALISERING – EN TILLBAKABLICK
Professor emeritus Mats Nylinder berättar om forna tiders skogsbruk.

NOVEMBER

12 MORFAR OCH MJÖLKEN
En lokal kultur- och familjehistoria från Västeråker-Dalby, berättad av Jan Fagius.

19 BARNS HÄLSA
Prof. Peter Bergsten berättar om ett projekt om barns hälsa och betydelsen av deras mänskliga omgivning inkl. far/morföräldrar

26 ADVENTSKAFFE
Kaffe, lussebullar och pepparkakor och sång av kören Tonbildarna under ledning av Lars Boström.

DECEMBER

3 MIN MORMORS FASTER
Pastor Anders Fritzson, Örebro, berättar om ett missionsöde, då Anna Nyström begav sig till ”jordens yttersta gräns” (Östturkestan, Persien).

10 GEORG RIEDEL – JAZZBASISTEN SOM BARNVISETONSÄTTARE
Gunnel Fagius, musikdirektör och musikvetare, berättar om Georg Riedels barnvisekomponerande, om hans intresse för texter som tar barns upplevelser och tankar på allvar, allt fångat i kluriga melodier och rika harmoniska ackompanjemang. Musikillustrationer

Programmet kan genomföras under förutsättning att planerade lättnader i pandemirestriktionerna sker.

– – – – – – – – – – –

Missionskyrkans och Valsätrakyrkans Pensionärsgemenskap i Uppsala är en politiskt obunden ideell förening, vars syfte är att erbjuda pensionärer gemenskap och verksamhet utifrån kristna värderingar och att på olika sätt tillvarata pensionärers intressen. Verksamheten är öppen för alla oberoende av religiös uppfattning.

Som medlemmar välkomnas både pensionärer och icke-pensionärer. Det finns möjlighet att teckna försäkringar på förmånliga villkor.

Årsavgiften (150:-) betalas på plusgiro 49 97 30 – 0 eller kontant.

Kontaktpersoner:
Ordförande Bertil Jakobsson, 018-32 80 85, 0730-49 29 41,