Skönlitteratur & Livsfrågor

Litterära samtal om livet och döden
Varannan måndag  19.00 – 20.45

31/1 ”Paradiset” av 2021 års nobelprispristagare i litteratur Abdulrazak Gurnah utspelar sig i Östafrika. Swahilikulturen möter den arabiska kulturen – tidigt 1900-tal. Paradiset är en historisk roman, en läsvärd berättelse om en ond tid. En tid då allt ändrar sig. Genom Yusuf får vi uppleva ett Afrika, som präglas av stamstrider, vidskeplighet och sjukdomar.
INLEDARE: Negar Heydari, Eva-Britta Ståhl

14/2 ”Väder” av Jenny Offill – en klimatroman, skriven i korta textfragment, som blir ett pussel, som läsaren själv får lägga. Huvudpersonen Lizzie arbetar som bibliotekarie men också som själavårdare i den podcast hon driver. De som hör av sig är deprimerade, oroliga för klimatförändringarna, och de allt fler evangelikala oroar sig över den västerländska civilisationens förfall. En sublim blandning av humor, värme och existentiell förtvivlan.
INLEDARE: Agneta Ekström, Anita Jonsson

28/2 ”Absalom, Absalom!” av William Faulkner utspelar sig före, under och efter amerikanska inbördeskriget. Romanen är ett ödesdrama över den gamla amerikanska södern. Mot en bakgrund av rasmotsättningar, familjetragedier och mord får vi följa huvudpersonens väg från fattig pojke till rik plantageägare och sist till en bruten man. Romanen är en tragedi som leder tanken än till den bibliska historien, än till det grekiska dramat. 
INLEDARE: Ola Larsmo

14/3 ”Huckleberry Finn” av Mark Twain.  En amerikansk bildningsroman, en pikareskroman, en äventyrsroman och satir. Boken är en klassiker, gavs ursprungligen ut 1884 och är en fristående fortsättning på Tom Sawyers äventyr. INLEDARE: Agneta Kristenson, Anna-Karin Widman

28/3 ”Ålevangeliet” av Patrik Svensson är en berättelse om världens mest gåtfulla fisk. En fisk som gett upphov till ett alldeles eget mysterium inom naturvetenskapen- det som kallas ålfrågan. En berättelse om ursprung, öde, livet och hur det bör levas. Samt om det som är livets sista och ofrånkomliga utmaning: hur man hanterar döden.
INLEDARE: Agneta Ekström, Eva-Britta Ståhl

11/4 ”Löpa varg” av Kerstin Ekman. Boken utspelas i Hälsingland – en stor bok i litet format. Om en åldrande man, hans gamla äktenskap och om hans förhållande till naturen. Mötet med en varg löper som en röd tråd genom boken mot en bakgrund av funderingar över livet, vad han gjort och lämnat ogjort, och det komplicerade förhållandet mellan människa och resten av naturen.
INLEDARE: Negar Heydari, Agneta Kristenson, Anna-Karin Widman 

25/4 ”Eufori” av Elin Cullhed är en fantasi om Sylvia Plaths sista år i livet. I en rasande, böljande, bångstyrig text möter vi Plath, förtvivlad, uppspelt, svartsjuk, grandios. 
Författaren presenterar själv sin bok.

Ansvariga:  Kerstin Cullhed,  Agneta Ekström, Anita Jonsson, Ingrid Kallin, Agneta Kristenson, Ola Larsmo, Anna-Karin Widman

Terminsavgift: 260:-, enstaka samling: 50:-

Välkomna till vårens spännande litteraturkvällar! Måndagar 19.00 – 20.45.

Anita Jonsson

Tillbaka!