Skönlitteratur & Livsfrågor
Litterära samtal om livet och döden
Varannan måndag 19.00 – 20.45
Skönlitteratur & Livsfrågor
Den populära serien Skönlitteratur och Livsfrågor arbetar oförtrutet vidare.
6 februari: Annie Ernaux, 2022 års nobelpristagare i litteratur. Åren
Författarens självbiografi, Åren, har kallats hennes mästerverk. Den utspelas under åren 1941-2006. Hon låter samtiden berätta om allt som påverkat henne och hennes närmaste från andra världskriget till dagens samhälle. Utan att hon använder ordet ”jag” flyter Ernaux fram genom sitt liv.
Inledare: Negar Heidari och Eva-Britta Ståhl
20 februari: Lina Nordquist. Dit du går följer jag
Det är författarens debutbok, utnämnd av Bonniers Bokklubb till ”Årets bok” 2022. Vid sekelskiftet 1900 flyttar Unni, Armod och lille Roar för att finna ett nytt liv. I Hälsingland slår de sig ner i skogen mellan människor och vildmark. Den lilla flocken tvingas huka under naturens och skogsbondens brutala nycker. Två kvinnoöden vävs samman. En dramatisk historia om hur beroende vi alla är av varandra och om kärlek över alla gränser.
Inledare: Agneta Ekström och Anita Jonsson
6 mars: Dorothy Sayers Kamratfesten
Ingen traditionell deckare. En hyllning till kvinnors vilja och förmåga att stå upp för varandra. Romanen genomsyras av frågor som intellektuell hederlighet, kvinnors rätt till utbildning och högre studier, kvinnors rätt att välja och kvinnors svårighet att välja. Lord Peter har en undanskymd plats, även om han förstås löser gåtan till slut.
Inledare: Agneta Ekström och Eva-Britta Ståhl
20 mars: John Galsworthy Forsytesagan Förmöget folk
Forsytesagan är en brittisk dramaserie som tevesändes 1967 och som blev omåttligt populär. Den är baserad på nobelpristagare John Galsworthys släktsaga om den välbärgade familjen Forsytes öden och äventyr under det sena 1800-talet. Familjebanden prövas och utmanar individernas lojalitet, stolthet och kärlek. Sviten spänner från det viktorianska 1880-talet till 1930-talet och den stora depressionen.
Inledare: Agneta Kristenson och Anna-Karin Widman
3 april: Kerstin Ekmans författarskap
En spännande kväll blir det, när författaren Ola Larsmo tar sig an författarkollegan Kerstin Ekman. Ett forskningsprojekt.
17 april: Maria Stepanova Minnen av minnet
Den ryska journalisten, poeten, prosaisten och essäisten Maria Stepanovas första roman handlar om hur vår individuella historia rättar in sig i den stora historien. Författaren sortera bland släktens minnen och fram växer en märkvärdig text: en förening av familjekrönika, memoar, essä och historia. En brevberättelse, dagbok, bildningsroman. Själv använder hon undertiteln roman. En bok som sätter i gång mekanismer, väcker de egna slumrande minnena.
Inledare: Agneta Kristenson och Anna-Karin Widman
– – – – – – – –
Välkommen till litteraturkvällar! Klockan 19.00 – 20.45.
Anita Jonsson