Skönlitteratur & Livsfrågor
Litterära samtal om livet och döden
Varannan måndag 19.00 – 20.45
Skönlitteratur & Livsfrågor
Skönlitteratur och livsfrågor fortsätter i höst – nu på sin 40:e säsong! Vi träffas varannan måndag och startar den 18 september. Man behöver inte ha läst böckerna i förväg, men det underlättar samtalet.
18/9 Karen Blixen: Den afrikanska farmen
Författaren berättar om sina 17 år i Kenya från tiden för första världskriget och framåt. Blixen drev en kaffeplantage i närheten av Nairobi. Kenya var då en engelsk koloni. Européerna bestämde allt. De infödda hade inte ens rätt att äga en jordlott. En mästerligt skriven bok om landskapet, djurlivet och framför allt om många olika människoöden. Boken är filmatiserad och hette då ”Mitt Afrika”.
Inledare: Negar Heydari och Eva-Britta Ståhl
2/10 Claire Keegan: Det tredje ljuset / Små ting som dessa
Keegan är en av Irlands främsta författare. Boken består av två kortromaner. I den första skickas en liten flicka till fosterföräldrar och får för första gången i sitt liv uppleva trygghet och kärlek.
I den andra romanen beger sig kolutköraren Bill till nunneklostret utanför staden för att leverera kol. Här pågår mörka och fruktansvärda händelser. Katolicismen och kolröken ligger tungt över trakten. Innan dagen är slut har Bill konfronterat mörkret och tystnaden.
Inledare: Agneta Kristenson och Anna-Karin Widman
16/10 Heinrich Bölls tidiga romaner
Heinrich Böll hör till efterkrigstidens mest framstående tyska författare. Han tilldelades nobelpriset i litteratur 1972. Ola Larsmo gör en genomgång av Bölls tidigare böcker, de s.k. ”ruinromanerna”, t.ex. ”Inte ett enda ord” och ”Ungdomens bröd”, som utspelar sig under tidigt 50-tal i Tyskland.
30/10 Therese Bohman: Andromeda
Andromeda handlar om vänskapen mellan en äldre kulturkonservativ chef på ett bokförlag och en nyanställd praktikant. Han ser henne som en själsfrände och tänkbar arvtagare till chefsjobbet. Hon får ansvaret för den prestigefylldaserien Andromeda, och läsaren får uppleva en utdragen maktkamp i svensk förlagsvärld. Chefen och praktikanten har en djup gemenskap i arbetet med bokserien. De betyder mycket för varandra men träffas bara på jobbet och på Operans bakficka. Det här är ingen Metoo-roman. Den kärlek det handlar om är ett djupt själsmöte mellan två människor som upplever en påtaglig hemlöshet i världen.
Inledare: Agneta Ekström och Eva-Britta Ståhl
13/11 Negar Naseh: ”En handfull vind”
Negar Naseh är uppsalaförfattare med rötter i Iran. ”En handfull vind” är en roman om kamp och flykt, om sårbarhet och samhörighet. Det är en exilroman, fylld av kärlek till det persiska språket och det iranska kulturlandskapet. Det är en släktkrönika som utspelar sig i skuggan av den iranska revolutionen, om flykten till Sverige och om att leva sitt liv på två platser. Det är en livsklok bok, som berättar om död och politiskt våld men också om äktenskaplig vardag och om en mamma, som lär sig simma i smyg.
Inledare: Agneta Kristenson och Anna-Karin Widman
27/11 Chaim Potok: ”Den utvalde”
Den amerikanske författaren Potok utbildade sig till rabbin men var i hela sitt liv främst verksam som författare. ”Den utvalde”, hans mest kända roman, utspelar sig i de judiska kvarteren i Brooklyn och handlar om vänskapen mellan två pojkar. När boken börjar är de båda femton år. Reuven tillhör en modern, ortodox judisk riktning, klär sig inte judiskt och ägnar inte all sin tid åt det religiösa. Hans vän Danny tillhör chassidismen, den extremt ultraortodoxa judiska inriktningen. Fadern är rabbin, och sonen förväntas överta hans roll. Men det vill inte Danny. Han vill klippa av sig tinningslockarna, lämna det ortodoxa och bli en helt vanlig psykolog. Detta är ju omöjligt. Otänkbart! Hur går det? Detta är en legendarisk roman, som slog igenom med miljonupplagor när den kom ut 1967. Den har lästs över hela världen sedan dess, men inte förrän i år finns den i svensk översättning. Läs boken! Kom till bokcirkeln!
Inledare: Agneta Ekström och Negar Heydari
Välkomna till höstens litteraturkvällar!
Anita Jonsson