Skönlitteratur & Livsfrågor

Litterära samtal om livet och döden
Varannan måndag  19.00 – 20.45

Skönlitteratur & Livsfrågor

Den populära serien Skönlitteratur och Livsfrågor arbetar oförtrutet vidare.

Höstterminen startar den 19 september med Åsa Larssons Fädernas Missgärningar.

” När Ragnhild Pekkari bestämde sig för att dö, blev livet lättare att leva”. Så inleds boken som avslutar serien om Rebecka Martinson. Sex böcker har det blivit. Själva titeln kommer från Andra Mosebok 20:5-6, och i boken finns en hel del bibliska referenser. Åsa Larsson är fenomenal på att beskriva relationer och miljöer, framförallt den norrbottniska. Kirunas pågående transformation med flyttningen av staden finns med. Boken blev utsedd till årets bästa kriminalroman 2021 av Svenska Deckarakademin.

Inledare: Agneta Ekström och Eva-Britta Ståhl

3 oktober: Martha Sandwall Bergström: Kulla-Gulla, del 1.

Författaren har kallats en ”barnens proletärförfattare” och sägs h förespråkat barnkonventionen innan den formulerats. Hon har också beskrivits som ekofeminist! Kulla Gulla gavs ut i sju delar 1945-1951 och utspelar sig i Sverige i början av 1900-talet. Första delen handlar om Kulla Gullas första tid som fattighjon på en bondgård.

Inledare: Agneta Kristenson och Anna-Karin Widman

17 oktober:  Anita Goldman: Den sista kvinnan från Ur

Boken återberättar den bibliska historien om Abraham och Sara utifrån ett kvinnligt perspektiv. Det är en kraftfull roman, där man kommer Bibelns människor mycket nära. Det är också en skildring av den ofrivilliga barnlöshetens smärta. Sara har en enda het önskan – att föda ett barn. En son. Hos det herdefolk, dit hon kommit som maka åt hövdingen Abraham, var en sonlös kvinna värdelös. Många frågor behandlas. Vem är den rättmätiga arvtagaren till Palestina? Ismael eller Isak? Men mest om kvinnans torftiga ställning och hennes kamp mot mannen.

Inledare: Agneta Ekström och Anita Jonsson

31/10: Agneta Pleijel: Dubbelporträtt

Det är mars 1969. Om bara några månader ska amerikanerna landa på månen och världen bli en annan. Pleijel skriver om hur det gick till när konstnären Oscar Kokoschka målade Agatha Christies porträtt i London 1969.Det blir ett antal samtal om livet och konsten. Ett udda möte som avhandlar livets villkor. Två liv med framgång och berömmelse, katastrofer, himmel och helvete.

Inledare: Agneta Kristenson och Anna-Karin Widman

14/11: Douglas Stuart: Shuggie Bain

En tragisk bok om utsatthet och klass men även om kärlek. Året är 1981 och industristaden Glasgow är nere för räkning. Gruvmiljö. Misär. Alkoholism och medberoende. Om hur det är att växa upp och vara annorlunda som yngste sonen Shuggie i familjen Bain, vars alkoholiserade mamma inte ger upp som mamma. En stark och realistisk roman.

Inledare: Eva-Britta Ståhl

28/11: Anders Lundberg: Gerontion

Gerontion är den tredje och avslutande delen i romanserien, som inletts med Storm i den pelare som bär och Ofarbar tystnad. Gerontion (ungefär Gamling) är titeln på en dikt av T.S. Eliot. Efter en tid av arbetslöshet erbjuds berättaren vikariat som timanställd på ett demensboende. Vi möter fattigdom, bostadslöshet, ensamhet. I mötet med de sjuka börjar dock något annat ta vid. Hoppet om en annan slags närvaro – bortom ord.

Inledare: Ola Larsmo

Välkommen till höstens litteraturkvällar! Klockan 19.00 – 20.45.

Anita Jonsson

Tillbaka!