Skönlitteratur & Livsfrågor våren 2019

Litterära samtal om livet och döden
Varannan måndag  19.00 – 21.00

Studium och samtal om modern och klassisk skönlitteratur. Ingen föranmälan. Välkommen att deltaga även enstaka gånger. Aktuella boktitlar finns ibland i pocketutgåva.

Ansvariga:  Kerstin Cullhed,  Agneta Ekström, Anita Jonsson, Ingrid Kallin, Agneta Kristenson, Ola Larsmo, Anna-Karin Widman

Terminsavgift: 160:-, enstaka samling: 40:-

1. Koka björn

Må 28 jan 19.00 i Missionskyrkan

Mikael Niemis roman utspelar sig under den laestadianska storhetstiden i Norrbotten, Pajala socken, i mitten av 1800-talet. Prosten predikar så att människor faller i extas i kyrkbänkarna. En underfundig tidsskildring, samtidigt en deckare, från Lars Levi Laestadius epok.

Inledare: Agneta Ekström, Ingrid Kallin

2. Nässlorna blomma

Må 11 febr 19.00 i Missionskyrkan

Harry Martinsons biografiska   barndomsskildring publicerades 1935. Fattigsverige i början av 1900-talet beskrivs ur ett barns perspektiv. Martin tänker på sitt liv. Han saknar mänsklig värme. Han fryser av ensamhet. En läsupplevelse. En klassiker.

Inledare: Agneta Kristenson, Anna-Karin Widman

3. En häst går in på en bar

Må 25 febr 19.00 i Missionskyrkan

David Grossman är känd för sina romaner om politik och sorg. I sin senaste bok skriver han om komikern Dovaleh, en riktigt misslyckad stå-upp-komiker. Hans svada övergår till en utlämnande livsberättelse. I publiken sitter en gammal barndoms-kamrat, en domare. Genom hans ögon betraktar läsaren föreställningen i vilken Grossman ringar in förutsättningarna för konsten och dess mottagare.

Inledare: Anita Jonsson, Kerstin Lönnå

4. Huset med de två tornen

Må 11 mars 19.00 i Missionskyrkan

Maciej Zaremba skildrar sin uppväxt i det kommunistiska Polen, en uppväxt i kläm mellan tvåtotalitära system på kollisionskurs – den aristokratiska familjen och det kommunistiska samhället. Det är en balansgång som ta slut 1969, då mamman i likhet med 40 000 andra judar brådstörtat måste lämna Polen och ta barnen med sig – till Sverige.

Inledare: Ola Larsmo.

5. Anne på Grönkulla

Må 25 mars 19.00 i Missionskyrkan

L.M. Montgomerys klassiska serie publicerades ursprungligen 1908. Den har lästs och älskats av generationer läsare sedan den första boken kom ut. Historien om Anne har verklighetsbakgrund. Föräldralösa Anne kommer som fosterbarn till ett äldre syskonpar, som egentligen ville ha en pojke. Böckerna följer den fräkniga, rödhåriga och pratglada flickan från 11-årsådern tills hon har blivit vuxen och gått igenom lärarseminariet.

Inledare: Agneta Ekström, Ingrid Kallin

6. Ned med vapnen!

Må 8 april 19.00 i Missionskyrkan

Bertha von Suttner är en pionjär inom fredsrörelsen. Hon tilldelades Nobels fredspris 1905. Hennes bok är en utvecklingsroman om krigets vansinne – ett antimilitaristiskt verk, som presenterar krigets effekter, den växande militarismen i Europa och  problematiken kring  extrem nationalism. Hennes bok fick stor internationell framgång och brändes på bål i Nazityskland.

Inledare: Bernt Jonsson

7. Djurfarmen

Må 29 april 19.00 i Missionskyrkan

George Orwells Animal Farm/ Djurfarmen/ Djurens gård( olika namn på utgåvorna) från 1945 är en riktig klassiker. Det är en satirisk fabel, en allegori över utvecklingen i Sovjetunionen före och under Stalintiden fram till Andra Världskriget, starkt kritisk mot kommunismen. Djuren på Herrgården får nog av människornas övergrepp, gör uppror och grundar en ny filosofi, animalismen. Men en av de ledande grisarna, Napoleon, utbildar alltmer en sann diktators egenskaper.

Inledare: Agneta Kristenson, Anna-Karin Widman