Skönlitteratur & Livsfrågor

Litterära samtal om livet och döden
Varannan måndag  19.00 – 21.00

Ansvariga:  Kerstin Cullhed,  Agneta Ekström, Anita Jonsson, Ingrid Kallin, Agneta Kristenson, Ola Larsmo, Anna-Karin Widman

Terminsavgift: 260:-, enstaka samling: 50:-

Sänds enbart på Kulturkanalen på Youtube

25/1 Vild iris av 2020 års Nobelpristagare Louise Glück. I denna hennes genombrottsbok får blommorna och andra växter egna röster. Tusenskönor, klöver och violer får tala ut. Många bottnar i en trädgård av språk och mörk jord.
Inledare: Eva-Britta Ståhl

8/2 Där kräftorna sjunger av Delia Owens. Hand­lingen utspelar sig i North Carolina i en tid och på en plats, som präglas av ras­ism och utanförskap. I våtmarken finns Kya, en övergiven liten träskunge. Vi får följa hennes uppväxt och utveckling. En utforskning av den råa kärnan i den mänskliga naturen.
Inledare: Agneta Ekström, Ingrid Kallin

22/2 Minnestrådar INSTÄLLT
Minnestrådar av Carola Hansson handlar om 60 judiska ungdomar, som sommaren 1939 an­länder från Tyskland till en gård utanför Falun för att lära sig jordbruk. Må­let är att bilda en kibbutz i det blivande Israel. Men kriget bryter ut och de blir kvar i Sverige. Om exilens utsatthet.
Inledare: Agneta Kristenson, Anna-Karin Widman

8/3 Agnes Grey av Anne Brontë. En klassisk roman från 1847 om prästdottern, som på grund av familjens dåliga ekonomi måste försörja sig själv som guvernant, ett av de få yrken som en respektabel kvinna från medelklassen kunde ägna sig åt. Romanen bygger på författarens egna erfarenheter.
Inledare: Agneta Ekström, Eva-Britta Ståhl

22/3 Gilead, Hemma, Lila och Jack. Marilynne Robinson har i sin roman­svit skildrat hur kampen mot slaveriet format USA och landets syn på männi­ska och moral. Där ryms både Black Lives Matter och rent rasistiska rörelser. Ett mäktigt författarskap med djup historisk förankring.
Inledare: Ola Larsmo

12/4 Tritonus. Kjell Westös nya roman är en modern och oemotstånd­lig skärgårdsberättelse om musik och gemenskap. Tritonus är den musika­liska termen för det disso­nanta djävulsintervallet. Romanen pendlar mellan harmoni och dissonans i sökandet efter svaret på några akuta frågor.
Inledare: Eva-Britta Ståhl, Anita Jonsson

26/4 Tullias värld. Kerstin Ekmans senaste roman handlar om Cice­ros dotter Tullia, som levde år 79–45 f.Kr. Tul­lia är en ny syster till alla kvinnor, som befolkat Kerstin Ekmans romaner, alla de kvin­nor som inte tagit plats i traditionell historie­skrivning. En spännande guide till antikens Rom.
Inledare: Agneta Ekström, Eva-Britta Ståhl