Skönlitteratur & Livsfrågor

Litterära samtal om livet och döden
Varannan måndag  19.00 – 20.45

Ansvariga:  Kerstin Cullhed,  Agneta Ekström, Anita Jonsson, Ingrid Kallin, Agneta Kristenson, Ola Larsmo, Anna-Karin Widman

Terminsavgift: 260:-, enstaka samling: 50:-

Sänds även på Kulturkanalen på Youtube

27/9 Toni Morrison: ”Älskade”

Afroamerikansk historia. En stark, smärtsam, krass skildring av slaveriet. En historia utöver det vanliga. Detta är den dramatiska berättelsen om Sethe, en svart kvinna som hellre ser sitt barn dö än att bli slav. Året är 1873 och hon lever i skuggan av det sedan några år avskaffade slaveriet. En tragisk och fängslande bok.

Inledare: Negar Heidari, Eva-Britta Ståhl

11/10 Heather Morris: ”Tatueraren i Auschwitz”

Den slovakiske juden Lale kom till Auschwitz 1942. Han beordras att tatuera de medfångar som väljs ut för att få leva eller rättare sagt att arbeta sig till döds i stället för att direkt gasas ihjäl. Han tatuerar med mekanisk effektivitet tills han träffar Gita. En makalös sann berättelse om kärlek och överlevnad – mot alla odds.

Inledare: Anita Jonsson, Ingrid Kallin

25/10 Marjaneh Bakhtiari: ”Godnattsagor för barn som dricker”

En lysande roman om människor i en stad som genomlevt Irans dramatiska nutidshistoria, skildrad genom vardagslivet för en släkt i Teheran. Tre generationer med olika minnen och erfarenheter av stadens historia. Mängder av livsöden vävs in i varandra. En generationsroman som utspelar sig i Teheran 2012.

Inledare: Agneta Ekström, Negar Heidari

8/ 11 Carola Hansson: ”Minnestrådar”

Boken handlar om 60 judiska ungdomar, som sommaren 1939 anländer från Tyskland till en gård utanför Falun för att lära sig jordbruk. Målet är att bilda en kibbutz i det blivande Israel. Men kriget bryter ut och de blir kvar i Sverige. Om exilens utsatthet.

Inledare: Agneta Kristenson, Anna-Karin Widman

22/11 A.A. Milne: ”Nalle Puh”

Den första boken om Nalle Puh publicerades 1926 och har sålts i över 20 miljoner exemplar. Barn och vuxna känner förtjusta igen sig i den livrädda Nasse och den ständigt dystre åsnan Ior. Och över hela skogen och sagovärlden vilar den sympatiskt, lite trögtänkta matvraket Nalle Puhs trygga anda. Bland det mest slående är den totala idyllen, den absoluta avsaknaden av hot och konflikter.

Inledare: Agneta Ekström, Eva-Britta Ståhl

6/12 Sebastian Barry: ”Tusen månar”

En fristående fortsättning av den dramatiska ”Dagar utan slut”. Barry är en av Irlands mest omtalade författare, som Ola Larsmo kommer att presentera.  ”Dagar utan slut utspelas under indiankrigen och det amerikanska inbördeskriget. Uppföljaren ”Tusen månar” är en makalös, förtrollande skildring av en ung flicka, Lakotaindian, som adopteras av två f.d. armésoldater. Stark skildring av lojaliteten mellan hennes eget ursprung och de människor som är villiga att offra sina liv för hennes skull.

Inledare: Ola Larsmo

Välkomna till höstens spännande litteraturkvällar! Måndagar 19- 20.45.

Anita Jonsson